Logo yazılım yeni arayüzüyle kullanıcılarına duyurduğu logo start 3 ürünü çıkmıştır.Logo start 3 ürününde başlangıç seviyesi kullanıcılar için ideal çözümlerin yanında e-devlet modülüyle kullanıcılara farklı bir kullanıcı deneyimi yaşatacaktır.
START 3 uygulamasında,
- Stok Yönetimi ile stoklarınızın alış ve satışını kolayca yönetebilir ve sevkiyatlarınızı teslim tarihlerine bakarak izleyebilirsiniz;
- Sipariş Yönetimi ile müşteri bilgisi, siparişin veriliş tarihi, teslimat tarihi gibi bilgileri kaydedip siparişleri tek bir yerden bütün ayrıntılarıyla takip edebilirsiniz;
- Cari Hesap Yönetimi modülünde müşterilerinizin aylık satış tutarları ve toplamlarını izleyip risklerini veya risk limitlerini tanımlayabilir ve cari hesap işlemlerinizi satırlar halinde hızlıca işleyebilirsiniz;
- Fatura ile gelen siparişleri irsaliyeye, kestiğiniz irsaliyeleri kolayca faturaya aktarabilirsiniz. Yapacağınız indirim, masraf ve promosyonların formüllerini tanımlayabilir, ihtiyaç duyduğunuz zaman mal bazında ya da fatura toplamında indirim ve promosyon uygularken ve istediğiniz sayıda masraf işleyebilirsiniz;
- Kasa İşlemleri ile çek/senet tahsilat ve ödemeleri, fatura kapatma, kasadan kasaya virman gibi günlük hayatta rastlanan her türlü nakit hareketini elektronik ortamda takip edebilir;
- Banka İşlemler ile bankalardaki ticari ve kredi hesaplarınızı banka/şube adları ile birlikte ya da ayrı ayrı izleyebilirsiniz;
- Çek ve Senet ile değerli evrakları
nızı tarihlerine, numaralarına ve vadelerine göre kaydedebilir, istediğiniz zaman kolayca ulaşabilirsiniz.
Logo start 3 ürünün içinde e-fatura ve e-arşiv ekleme yapılarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur Logo start 3 ürünü başlangıç fiyatı 1250 TL+KDV olarak sunulmuştur.Logo yazılım ailesinde başlangıç seviyesindeki ürün ile kullanıcılara ekonomik muhasebe programı hizmeti sunmaktadır.Satınalma ve satış işlemlerine ait faturalar Satınalma ve Satış Faturaları ile kaydedilir. Satınalma ve satış faturaları,logo start3 Faturalar program bölümünde yer alır. Fatura kaydedilirken, müşteri bilgileri, ödemelerin durumu, satın alınan ya da satılan malların ambarlardaki durumu izlenir, malzeme seviye ve risk kontrolü yapılır. Faturalar cari hesap riskini etkiler ve cari hesap bakiyesini anında güncelleştirir. Bir veya birden fazla sipariş fişi irsaliyeye aktarılabildiği gibi siparişin yalnızca belirli bir kısmını teslim etmek mümkündür. Logo start 3 Parçalı sipariş karşılama durumunda siparişin diğer kısmı raporlarla takip edilebilir. Birden fazla irsaliye faturaya aktarılabilir.
Banka ve banka hesap kartlarının açıldığı, bankalara ait işlemlerin kaydedildiği program bölümüdür. Logo start 3 programda bankaya para yatırma ve çekme işlemleri kasa ve banka bölümlerinden yapılır. Kasadan yapılan para çekme ve yatırma işlemleri banka işlemleri listesinde işlemin kasadan yapıldığını belirten K harfi ile yer alır.
Sistem üzerinden düzenlenen faturaların Logo Özel Entegretöre webservis aracılığı ile gönderileceği bölümdür. Gönderimin sağlanacağı web servis tanımı Sistem İşlemleri-Firmalar-e-Devlet-Genel sekmesinde yer alan Entegratör Kullanıcı Bilgileri bölümünden yapılır. Doküman Parametreleri-e-Fatura-Giden menüsü altında bulunan "Fatura gönderiminde Onaya Gönder adımı kullanılsın" parametre seçimine bağlı olarak üç aşamadan oluşur. Aşamalar aşağıdaki gibidir:
- Onaya Gönder
- Onaylanacak
- Gönderilecek
Onaya Gönder
GİB’e Gönderilecek statüsündeki faturalar Onaya Gönder ekranında listelenir. Doküman Parametreleri-e-Fatura-Giden menüsü altında bulunan "Fatura gönderiminde Onaya Gönder adımı kullanılsın" parametresi işaretlenmediğinde onaya gönder aşaması ekranda yer almaz.
Bu aşamada tek tek veya toplu olarak gönderilmek istenilen faturalar seçilir ve ekranın altında bulunan Onaya Gönder butonu ile onaya gönderilir. Faturaların statüsü "Onaya Gönderilecek" olarak güncellenir ve Onaylanacak ekranına kaydolur.
Onaylanacak
Onaylanacak ekranında durumu "Onaya Gönderilecek" olan kayıtlar listelenir. Ekranda tek tek veya toplu olarak gönderilmek istenilen faturalar seçilir ve ekranın altında bulunan Onayla butonu ile faturaların statüleri Onaylandı olarak güncellenir. Onaylandı durumundaki faturalar Gönderilecek ekranına kaydolur.
Gönderilecek
Gönderilecek ekranında durumu Onaylandı olan faturalar listelenir. Ekranda tek tek veya toplu olarak seçilen faturaların tanımlı web servis aracılığı ile Logo Özel Entegretöre gönderilmesi sağlanır.
e-Arşiv, GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan uygulamadır.
e-Arşiv sadece faturaların elektronik ortamda saklanması demek değildir. e-Fatura haricinde kesilen faturaların 2. nüshalarının elektronik ortamda oluşturulmasını ve saklanmasını kapsamaktadır.
e-Arşivden kimler yararlanabilir?
e-Arşivden yalnızca e-fatura mükellefi olanlar yararlanabilir.
e-Fatura mükellefleri kestikleri e-faturaları e-fatura olarak arşivler.
e-Fatura kapsamında olmayan vergi mükelleflerine e-arşiv faturası kesilir ve kağıt ortamında teslim edilir.
Vergi mükellefi olmayan müşterilere e-arşiv faturası kesilir ve elektronik ortamda ya da kağıt ortamında teslim edilecek. (teslim şeklini müşteri belirler)
e-Arşiv kimler için zorunlu?
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 01.01.2016 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Arşiv Yöntemleri
Mükellefler e-arşiv uygulamasını, kendi bilgi işlem sistemi veya Başkanlıktan izin almış özel entegratör bilgi işlem sistemi üzerinden olmak üzereiki yöntemle kullanabilirler.
Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması
e-Arşiv uygulaması kapsamında düzenlenen belgeler Başkanlığa bildirilen bilgi işlem sisteminde veya özel entegratör sisteminde oluşturulmalıdır.
Kullanılan elektronik belge formatı, üzerinde mali mühür/NES taşımaya, belge üzerinde doğrulamaya, görüntülemeye ve kâğıt baskı almaya imkân veren genel tanınırlığa sahip bir format olmalıdır.
Uygulamayı kendi sistemi üzerinden kullanan tüzel kişiler elektronik ortamda oluşturdukları faturalarını kendi mali mühürleri ile gerçek kişiler ise kendi mali mühürleri ya da NES ile onaylarlar.
Uygulamanın özel entegratör vasıtasıyla kullanılması durumunda belgeler mükelleflerin kendi mali mühür ya da NES'i ile veya mükellefin istemesi halinde özel entegratörün mali mührü ile onaylanır.
e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen belgeler, bu Tebliğ ile getirilen düzenlemeler dışında başta Vergi Usul Kanunu olmak üzere, diğer vergi kanunları ve ilgili düzenlemelerde yer alan sürelere ve belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde oluşturulmak zorun dadır.
Belgelerin Alıcılara Teslimi
Mükellefler e-arşiv uygulaması kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturdukları faturayı Mükellefi Olmayanlara Faturanın Teslimi başlığı altında belirtilen istisna haricinde alıcısına kâğıt ortamında teslim ederler.
Elektronik ortamda oluşturulan faturanın kâğıt ortamında teslimi halinde baskı işlemi mükellefin kendisi tarafından yapılabilir. İsteyen mükellefler baskı işini anlaşmalı matbaa işletmelerine veya özel entegratörlere de yaptırabilir.
Vergi Usul Kanununun faturanın nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir. Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı olarak) kullanılabilmesi mümkündür.
e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi zorunludur.
397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen e-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Olmayan Mükelleflere Faturanın Teslimi
e-Fatura Uygulamasından yararlanma hakkı olup henüz kayıtlı olmayan mükelleflere e- Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilir. Bu kapsamda, alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.
Vergi Mükellefi Olmayanlara Faturanın Teslimi
e-Arşiv Uygulaması kapsamında, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kâğıt veya elektronik ortamda teslim edilir.
Vergi mükellefi olmayan alıcı tarafından elektronik ortamda teslimi istenen fatura internet dâhil olmak üzere her türlü elektronik araç ve ortamlar vasıtasıyla iletilebilir. Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Bu imkândan yararlanabilmek için faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur.Özel Entegratörlük Hizmeti
Başkanlıktan özel entegrasyon izni alan mükellefler, bu Tebliğ kapsamında belge düzenlemek isteyen mükelleflere elektronik ortamda fatura ve e-arşiv raporu oluşturma, mali mühürle onaylama, zaman damgası kullanma ve oluşturulan faturayı elektronik ortamda alıcıya iletme hizmeti verebilirler.
e-Arşiv hizmetini özel entegratör sistemi üzerinden alan mükellefler, fatura ve elektronik arşiv raporlarında özel entegratörün mali mührünün ve zaman damgasının kullanılmasını talep edebilirler.Entegratörlerin e-Arşiv İzin Başvurusu
Yapılması gerekenler ve süreç:
- e-Arşiv hizmeti verme talebini içeren dilekçe
- Özel Entegrasyon BİS Raporu
- Tebliğe uygun kağıt ve elektronik ortamda düzenlenmiş fatura ve rapor örnekleri
BIS raporu değerlendirildikten sonra, GIB test izni verir. Testlerden başarıyla geçen mükelleflere "e-Arşiv uygulaması Özel Entegrasyon İzni" verilir ve www.efatura.gov.tr adresinde ilan edilir.
Raporlama
e-Arşiv izni alan mükellefler ve e-arşiv hizmeti verme konusunda Başkanlıktan izin alan özel entegratörler, elektronik ortamda oluşturdukları belgelere ilişkin olarak, Başkanlığın www.efatura.gov.tr İnternet adresinde yayımlanan veri formatı ve standardına uygun e-Arşiv Raporunu mali mühür ya da NES ile zaman damgalı olarak onaylamak aylık olarak ve e-Arşiv Kılavuzunda açıklanan yöntem veya yöntemlerle Başkanlık sistemine aktarmak zorundadır.